Niels Møller i Politiken
Tegninger med dansk lune i stregen

Presse

Festsange og Den danske sang - interview 2002

Det startede med en enkelt sang til forældrenes sølvbryllup. I dag skriver rimsmeden ved Slagelse festsange til danskere overalt i Danmark og det store udland.

Af Signe Bjerre

Det er en glad, buttet mand, der åbner døren til sit hjem denne fuglekvidrende forårsaften i maj. Håret er strøget tilbage, og den kortærmede lyslilla skjorte-bluse sidder løst i de sorte joggingbukser. Hvis ikke det var på grund af firmanavnet på postkassen, kunne man nemt forveksle ham med én af de andre i nabolaget. Men Niels Møller er mere end bare parcelhusejer. Han er en af Danmarks største leverandører af lejlighedssange, taler og bordkort. Han sidder som ene mand og forfatter det hele fra sit lille kontor i det gule parcelhus.

Niels Møller i Politiken
Tegninger med dansk lune i stregen

91.837 mennesker

har de seneste to år klikket sig ind på Niels Møllers hjemmeside. Selvom han er for beskeden til at fortælle, hvor mange bestillinger han får om dagen, er der ingen tvivl om, at han er en efterspurgt mand.
Mobiltelefonen i brystlommen kimer konstant. På skrivebordet ligger der bunker af sange, der venter på at blive sendt afsted til korrektur.

De seneste otte uger har jeg dårligt set min kone. Hver eftermiddag, når jeg er kommet hjem fra arbejde, er jeg gået direkte ind på mit kontor. Der har jeg siddet og skrevet til langt over midnat. Det har næsten været for meget af det gode, siger Niels Møller med en tydelig sydsjællandsk dialekt. Heldigvis er den store højsæson for lejlighedssange ved at lakke mod ende. Men sangskriver Niels Møller har stadig nok at se til. For efter konfirmationerne kommer sommerens bryllupper. Der er også alle de runde fødselsdage, som skal fejres uanset, om det er sommer eller vinter.

Der er altid en sang, der skal skrives, men marts, april og maj er helt sikkert de travleste måneder på grund af alle konfirmationerne.

Munter tegning til festsang
Festlige tegninger

Bureau NiteX

Inde i stuen er Niels kone ved at dække op til kaffe. Hun er dagplejemor og er, ligesom Niels, født og opvokset i Slagelse. På det mønstrede mintgrønne tapet hænger et billede i glas og ramme af de tre sønner side om side med kukuret, der tikkende har fulgt tidens gang.
Vi købte huset her ved Slagelse i starten af 70'erne lige efter, at vi var blevet gift. Dengang var det bare en flad mark, men nu er det virkelig vokset godt til, siger han og peger ud på de grønne ligusterhække.

Landsbyen ligger otte kilometer væk Slagelse og består stort set ikke af andet end en klump parcelhuse omgivet af skov og marker. Det er herfra at Niels hver dag sender sine sange og her, at han for 25 år siden forfattede sin allerførste festsang.
Jeg var 25 år og havde aldrig rigtig skrevet noget før. Men mine forældre skulle holde sølvbryllup, og på en eller anden vis lykkedes det mig at få brygget nogle vers sammen på melodien 'Den gamle smedje'. Det gik så godt, at en masse af gæsterne ringede til mig bagefter og spurgte mig, om jeg ikke også kunne skrive en sang, når de skulle holde fest, fortæller han.

Og sådan begyndte skriveriet langsomt at tage fat. I starten skrev Niels mest til venner og familie, men efterhånden, begyndte fremmede folk også at ringe til ham. Dengang eksisterede Internettet jo ikke, så det var mund til mund metoden. Folk havde hørt om mig gennem andre, de kendte, eller havde været med til en fest, hvor én af mine sange var blevet sunget.

I dag (2002)

I dag har Niels Møller sit eget momsregistreret sangskriverfirma 'Nitex'. Selvom bestillingerne vokser på både sange og taler, har han stadigt sit faste arbejde ved siden af.

Jeg har arbejdet på den samme arbejdsplads i 30 år nu. De seneste par år har det været lidt hårdt at have fuldtidsarbejde samtidig med, at jeg har haft så travlt i firmaet. Min chef er heldigvis flink til at give mig fri, når det virkelig brænder på, siger Niels og ser tænksomt ud af vinduet.

Der er så meget jantelov nu om dage. Man skal passe på ikke at råbe for højt. Men lad mig sige det på den måde, at hvis lejligheden skulle byde sig, og jeg kan gøre det her til et fuldtidsarbejde, så vil det passe mig fint.

Tegninger med dansk lune
Munter tegning
Tegninger med dansk lune i stregen
Festens Bord

Melodien er vigtigst

På bordet ligget et tykt ringbind fyldt med festsange, taler og indbydelser, som Niels har skrevet gennem årene. Og det er ikke kun Moster Fie på Fyn, han har skrevet til. Han har også skrevet til tandlægeprofessoren i Nordsjælland og adskillige danske virksomheder og udenlandsdanskere rundt omkring i verden.

Det er alle mulige forskellige mennesker, der henvender sig til mig. For et par uger siden var der to søskende, der ringede til mig fra henholdsvis London og Singapore. De skulle have skrevet en sang til deres morfar, som var immigreret til Australien, og da den var færdig e-mailede jeg den ned til broren i Singapore. Det viste sig, at han arbejdede i en stor international virksomhed, hvor der arbejdede mange andre danskere, og da jeg snakkede med ham igen her for et par dage siden, fortalte han mig, at hans danske kollegaer havde været helt vilde med sangen og havde sunget den igen og igen, selvom den slet ikke var skrevet til dem, men til hans morfar! Det synes jeg altså er meget sjovt, siger Niels Møller og griner.

Men i takt med at teknologien har gjort verden mindre, stiller det også helt nye krav til Niels Møllers sangskriveri.
Når man skriver til danskere i udlandet, skal man være opmærksom på, at der ofte sidder en masse udlændinge i selskabet, som ikke forstår et kuk. Derfor gør jeg altid meget ud af at finde en melodi, som kan vække genkendelsens glæde hos både danskerne og de andre i selskabet, siger han.
Den mest populære melodi til udenlandsdanskere er 'Lily Marleen' og 'Ein Bischen Frieden', men Niels Møller nægter at skrive på andre sprog end dansk.

Over stregen

Ordet sjofel får Niels Møller til at rynke lidt på panden. Det er nemlig ikke altid, at han synes, at det er lige morsomt at lægge pen til ønsker om, hvad der skal stå i sangene. Specielt ikke når det drejer sig om konfirmationssange.
For mange år siden fik jeg en henvendelse fra nogle forældre, der insisterede på, at sangen til deres 14-årige datter skulle være fuld af sex og andre nederdrægtigheder. Det havde jeg det meget dårligt med. Jeg prøvede at gør mit bedste for at bløde det lidt op, men har alligevel fortrudt det mange gange siden, siger han og ser alvorlig ud.
Man skal huske på, hvor blufærdig et ungt menneske på 14 år er. Jeg synes det er utrolig synd at udstille dem ved at lade hele sangen foregå under bæltestedet. Den slags må man vente med til de fylder fyrre. Det egner sig ikke til en konfirmation, mener jeg.
Men det er ikke kun omkring det sjofle, at han indimellem føler at forældrene går over stregen. Han oplever også at nogle forældre, der vil have, at han skal skrive en meget negativ sang om deres barn, eller forældre der er blevet skilt og bevidst benytter konfirmationssangen som lejlighed til at lade deres frustrationer og vrede komme til udtryk.
På et tidspunkt fik jeg en henvendelse fra en fraskilt mor, der stort set kun var ude på at svine sin eksmand til i konfirmationssangen til barnet. Det er jo ikke ligefrem det, der er meningen med en konfirmationssang.
For det meste er det dog glade sange som Niels Møller skriver, og selvom begivenhederne og melodierne ofte er de samme, skriver han aldrig to sange, der er ens.

Sjove tegninger
Tegninger med dansk lune i stregen
Tegninger med dansk lune
Tegninger med dansk lune i stregen

Dagens bestillinger

For Niels Møller er inspiration stort set et ukendt begreb. For ham er det bare et spørgsmål om at skrive, lige så snart han har sat sig til skrivebordet.
Med alle de bestillinger jeg har hver dag, bliver jeg nødt til at være meget struktureret. Ellers kan jeg simpelthen ikke nå at skrive alle sangene. Men som regel er det ikke noget problem at komme i gang. Jeg har jo fået alt råmaterialet af kunderne, så det er bare et spørgsmål om at omdanne det til versefødder, siger han og rejser sig fra stolen.

Det er blevet tid til at vise husets bankende hjerte frem. Stedet, hvor Niels Møller sidder i de mørke nattetimer og skriver og hvor de mange telefonsamtaler med kunderne bliver båndet, så der ikke går kludder i, hvem der har fortalt de forskellige historier.
Det ser jo ikke ud af så meget, men her er det, jeg skal bruge, siger Niels og har svært ved at skjule sin iver efter at vise, hvordan computerens jukeboks fungerer.
Her ligger over 100 forskellige melodier, som han spiller for kunderne, når de skal vælge, hvilken melodi, sangen skal være på.
Desværre spiller jeg ikke selv på noget instrument. Det har ellers altid været min store drøm, siger han og dvæler lidt ved lyden fra jukeboksens Hammondorgel.
Jeg synes, at det må være så dejligt at kunne spille, men nu er det ligesom for sent at gå i gang. Min største søn spiller en smule guitar. Det er ikke så meget, men det betyder alligevel noget for mig. Du ved – drømmene man aldrig selv fik levet ud, dem bliver man ligesom nødt til føre videre gennem børnene.

Det lille kontor

Det lille kontor er ikke større end ti kvadratmeter, men på trods af den sparsomme plads, rummer det både en kopimaskine, en printer, en stor computer og en reol fyldt med sangbøger og ordbøger.
Hvis jeg havde noget mere plads ville jeg uden tvivl også producere sangskjulere. Der er en kæmpe efterspørgsel på dem, og i virkeligheden er de forbløffende nemme at lave. For eksempel kan man tage et fad og putte en oase i midten med årstiden blomster og så lægge sangene rundt om. Det er så lidt der skal til, siger Niels Møller og vælger en ny melodi på jukeboksen.

Indtil videre har han nok at gøre med at skrive sange. På søndag venter endnu en konfirmation og på telefonsvareren ligger der allerede nye bestillinger parat.
Det er det værste med den øgede teknologi. Den fostre nogle høje forventninger om hurtighed. Men selvom arbejdet er blevet betydeligt nemmere med både Internettet og mobiltelefonen, er der nu grænser for, hvor hurtigt, jeg kan levere en sang. Den skriver trods alt ikke sig selv, smiler han og skruer en ekstra tand op for jukeboksen.